Положення про паркування транспортних засобів у м. Дрогобич.

08.04.2020 1289

ПОЛОЖЕННЯ
про паркування транспортних засобів у м. Дрогобичі

1. Загальні положення

1.1. Положення про паркування транспортних засобів у м. Дрогобичі (надалі – Положення) визначає єдиний порядок організації паркування транспортних засобів на території м. Дрогобича з метою:
1.1.1. Забезпечення належного благоустрою, у тому числі і благоустрою автомобільних доріг.
1.1.2. Збільшення пропускної здатності проїжджих частин вулиць міста.
1.1.3. Підвищення безпеки дорожнього руху та дисципліни водіїв.
1.1.4. Впорядкування паркування транспортних засобів на вулицях та площах міста.
1.1.5. Поступового переходу до автоматизованої системи оплати за користування місцями паркування.
1.1.6. Підвищення культури паркування.
1.1.7. Підвищення дисципліни та контролю оплати послуг за паркування, збільшення фінансових надходжень до міського бюджету м. Дрогобича.
1.2. Дія цього Положення поширюється на осіб, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування, а також на суб’єктів господарювання, які утримують такі майданчики.
1.3. Це Положення розроблене відповідно до чинного законодавства з метою впровадження системи автоматизованого платного паркування в місті та єдиної загальноміської політики з питань нормативного регулювання, організації, функціонування, ціноутворення, координації і контролю.
1.4. Це Положення не регулює питання організації та порядку надання послуг із зберігання транспортних засобів (автомобілів, автобусів, мотоциклів, моторолерів, мотоколясок, мопедів та причепів), що належать громадянам та юридичним особам, а також транзитних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні та міжміські перевезення, організація та порядок надання яких встановлені Правилами зберігання транспортних засобів на автостоянках, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 22 січня 1996 року № 115.

2. Основні терміни, використані у Положенні

Автоматичний (напівавтоматичний) в’їзний та виїзний термінал – система пристроїв, яка призначена для пропуску/випуску транспортних засобів на майданчики/з майданчиків для паркування і може бути обладнана приладом для оплати послуг паркування.
Вартість послуг з утримання майданчиків для платного паркування – економічно обґрунтовані витрати оператора під час надання послуг з утримання майданчиків для платного паркування.
Відведений майданчик для паркування – майданчик для паркування, розміщений в межах проїжджої частини вулиці, дороги або тротуару та обладнаний відповідно до вимог цього Положення і Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року № 1306.
Замовник – Департамент міського господарства Дрогобицької міської ради, уповноважений орган з організації паркування транспортних засобів у м. Дрогобичі.
Збір за місця для паркування транспортних засобів – місцевий збір, який відповідно до Податкового Кодексу України сплачується операторами за земельні ділянки, що визначені міською радою під паркування транспортних засобів.
Користувач – фізична чи юридична особа, яка розміщує транспортний засіб на майданчику для паркування.
Контролер – уповноважена особа оператора, яка здійснює функції контролю за сплатою коштів за паркування та виконує роботи з блокування (розблокування) транспортних засобів на майданчиках для паркування.
Конкурсний комітет з визначення операторів для обслуговування майданчиків для паркування транспортних засобів у м. Дрогобичі (надалі Конкурсний комітет) – орган, що створюється відповідно до розпорядження міського голови, який уповноважений проводити конкурси щодо визначення операторів для влаштування та обслуговування майданчиків для паркування транспортних засобів (у тому числі туристичних автобусів).
Гостьовий майданчик для паркування – майданчик для паркування транспортних засобів працівників та/або відвідувачів установ, підприємств, організацій, торговельних закладів (ринків, магазинів, супермаркетів тощо), розважальних закладів і салонів (ресторанів, кафе, барів, нічних клубів, казино тощо) на прилеглих до них територіях.
Місце для паркування (парко-місце) – місце стоянки одного транспортного засобу на майданчику для паркування, позначене дорожньою розміткою відповідно до Правил дорожнього руху.
Місця платного автоматизованого паркування – місця для паркування, обладнані паркоматами або іншими пристроями, що забезпечують роботу автоматизованої (напіватоматизованої) системи обліку оплати за паркування.
Мобільне паркування – це послуга, яка дозволяє Користувачу сплачувати за паркування за допомогою використання рухомого (мобільного) кінцевого обладнання (мобільного телефону, смартфону, інтернет-комунікатора, інше).
Оператор – уповноважене комунальне підприємство або суб’єкт підприємницької діяльності (юридична особа, її філія (відділення, представництво), фізична особа-підприємець), якому на конкурсних засадах надано в користування земельну ділянку, спеціально визначену для паркування транспортних засобів та якому здійснює оплату Користувач за платне паркування.
Паркування – розміщення транспортного засобу на майданчику для паркування.
Паркувальний автомат (паркомат) – технічний пристрій, призначений для сплати коштів за паркування за допомогою спеціальних платіжних карток та готівкою;
Паркувальний талон (абонемент) – документ, який дає право на безоплатне паркування транспортного засобу протягом визначеного періоду.
Паспорт майданчика для паркування – графічний документ, в якому зазначається площа земельної ділянки, її місцезнаходження, технічне облаштування, кількість місць для паркування (в т.ч. для інвалідів), режим роботи, спосіб поставлення транспортних засобів, схема розміщення дорожніх знаків та дорожньої розмітки.
Плата за паркування (тариф) – плата, яку сплачує водій за паркування транспортного засобу на майданчику для платного паркування.
Платне паркування – розміщення транспортного засобу на майданчику для платного паркування із сплатою коштів за прогнозований або використаний період паркування.
Платіжна картка – багаторазовий платіжний засіб (картка Дрогобичанина, банківська картка, пластикова чіп-карта, старт-картка тощо), за допомогою якого здійснюється сплата коштів за паркування.
Платіжний документ – паркувальний талон або фіскальний чек, який посвідчує сплату коштів за паркування.
Режим фотозйомки (відеозапису) – здійснення уповноваженою посадовою особою фото/відеофіксації обставин порушення правил зупинки, стоянки або паркування транспортних засобів, а саме: дати, часу (моменту), місця розташування транспортного засобу по відношенню до нерухомих об’єктів та/або географічних координат, інших ознак наявності складу адміністративного правопорушення, передбаченого відповідною статтею КУпАП.
Спеціально обладнаний майданчик для паркування – майданчик для паркування, розміщений поза межами проїзної частини вулиці, дороги або тротуару та обладнаний відповідно до вимог цього Положення і Правил дорожнього руху.
Перша паркувальна зона (центральна) – територія міста, яка обмежена вулицями Лесі Українки – Мазепи – Завалля – Музична – Данила Галицького – Юрія Дрогобича – Міцкевича – Шевченка – Нижанківського – Франка – Лисенка, без самих периметральних вулиць.
Друга паркувальна зона – включає вулиці периметру першої паркувальної зони, усі вулиці в межах вулиць Юрія Дрогобича – Січових Стрільців – Лесі Українки – Чорновола – Володимира Великого – Пилипа Орлика – Грушевського – Карпатська – Стрийська (до вул. Мазепи), вулиці Шульца і Шопена, 200-метрові відрізки вулиць Лепкого, Трускавецької, Бориславської.
Третя паркувальна зона – територія міста від другої паркувальної зони до межі м. Дрогобича.
Інші терміни у цьому Положенні застосовуються у значеннях, наведених у Законах України “Про благоустрій населених пунктів”, “Про автомобільні дороги”, “Про дорожній рух”, “Про автомобільний транспорт”, “Про транспорт” та у Правилах дорожнього руху.

3. Організація майданчиків для паркування

3.1. Майданчики для паркування є об’єктами благоустрою і повинні відповідати нормам, нормативам, стандартам у сфері благоустрою населених пунктів.
3.2. Організація майданчиків для паркування у м. Дрогобичі здійснюється замовником за власною ініціативою чи за поданням суб’єктів підприємницької діяльності, громадських організацій, органів державної влади за попереднім погодженням відповідним підрозділом Національної поліції України.
3.3. Перелік спеціальних ділянок, визначених для забезпечення паркування транспортних засобів, у якому зазначаються їх місцезнаходження, загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів – затверджує Дрогобицька міська рада.
3.4. Платні місця для паркування транспортних засобів (майданчики для платного паркування) призначені для тимчасової стоянки транспортного засобу зі стягненням плати за паркування у відведених або спеціально обладнаних місцях без відповідальності за збереження транспортного засобу або з такою відповідальністю, якщо можливе оснащення місця для паркування транспортних засобів необхідним обладнанням. Організація та експлуатація місць платного паркування транспортних засобів здійснюється лише оператором або підприємствами, з якими оператор уклав відповідний договір.
3.5. Право на влаштування та обслуговування майданчиків для платного паркування транспортних засобів на спеціально визначених земельних ділянках надає Дрогобицька міська рада уповноваженому комунальному підприємству або на конкурсних засадах іншим суб’єктам господарювання.
3.6. Схема розміщення майданчиків для платного паркування доводиться до відома учасників дорожнього руху через засоби масової інформації, а конкретні майданчики для паркування – через встановлення дорожніх знаків і нанесення дорожньої розмітки згідно з Правилами дорожнього руху.
3.7. Особливі умови користування ділянками, на яких розташовані спеціально обладнані та відведені майданчики для паркування, полягають в розробці та погодженні в установленому цим Положенням порядку схем організації дорожнього руху, згідно з якими у оператора виникає право надання платних послуг паркування транспортних засобів та не потребує розроблення проектів відведення цих земельних ділянок.
3.8. На таких ділянках оператор не має права здійснювати будь-яку діяльність, окрім надання платних послуг з паркування транспортних засобів та обладнання таких місць, що полягає у запровадженні інноваційних технологій (сучасних систем паркування), нанесенні дорожньої розмітки, встановленні відповідних дорожніх знаків, огорожі та інших елементів благоустрою, у порядку визначеному цим Положенням Допускається відсутність дорожньої розмітки в залежності від погодних умов, бруду тощо при наявності установлених відповідних дорожніх знаків.
3.9. Схема організації паркування транспортних засобів на майданчиках для паркування зазначається у проекті чи паспорті майданчика для паркування за погодженням з відповідним підрозділом Національної поліції України.
3.10. Під час розміщення майданчиків для паркування враховуються:
3.10.1. Наявність та характеристики комунікацій та інженерних мереж.
3.10.2. Умови для забезпечення безпеки дорожнього руху, зокрема, видимості у плані та повздовжньому профілі.
3.10.3. Параметри поперечних та повздовжніх ухилів.
3.10.4. Розташування зелених насаджень.
3.10.5. Стан покриття проїзної частини.
3.11. Влаштування майданчиків для паркування проводиться з дотриманням норм ДБН В.2.3-15:2007.
3.12. Режим роботи майданчиків для платного паркування затверджується рішенням виконавчого комітету Дрогобицької міської ради за пропозицією оператора.
3.13. Проектування, будівництво, реконструкція, ремонт та утримання майданчиків для паркування здійснюються з дотриманням вимог законодавства України, державних будівельних норм, стандартів, технічних умов, інших нормативних документів та цього Положення.
3.14. На внутрішніх територіях підприємств, організацій, установ, внутрішньо-квартальних вулицях та запасних смугах руху магістральних вулиць (проспектів) допускається організація майданчиків для паркування транспортних засобів у нічний період з 20 год. до 08 год.
3.15. З метою створення належних умов для діяльності державних та комунальних установ на проїжджих частинах вулиць і площ на підставі рішення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради можуть відводитись місця для безоплатного паркування їх транспортних засобів у межах фасадної частини будинків, у яких вони розміщені.
3.16. На період проведення громадських заходів (концертів, виставок, ярмарків тощо) прилеглі території можуть тимчасово використовуватись як майданчики для паркування відповідно до розпорядження міського голови та/або виконавчого комітету.
3.17. Забороняється:
3.17.1. Паркування транспортних засобів з порушенням вимог Правил дорожнього руху, цього Положення та Правил благоустрою території міста Дрогобич.
3.17.2. Паркування вантажних транспортних засобів та автобусів на внутрішньо-квартальних вулицях житлової забудови міста.
3.17.3. Влаштування майданчиків для паркування на вулицях з двома смугами руху завширшки менш як 7,5 м.
3.17.4. Паркування легкових, вантажних автомобілів та автобусів під кутом до тротуару на відведених майданчиках для паркування.
3.17.5. Організація майданчиків для паркування на тротуарах, площах, велодоріжках, газонах, дитячих та спортивних майданчиках, у пішохідних та паркових зонах.
3.17.6. Організація майданчиків для платного паркування на проїзних частинах вулиць у межах, прилеглих до закладів охорони здоров’я, дитячих дошкільних закладів, загальноосвітніх шкіл, міських кладовищ і культових споруд та на їх територіях.
3.17.7. Паркування транспортних засобів у місцях проведення громадсько-політичних та інших масових заходів.
3.18. З метою запобігання заїзду та стихійного паркування транспортних засобів на тротуарах, площах, велодоріжках, газонах, дитячих та спортивних майданчиках, у пішохідних та паркових зонах по краю проїзної частини застосовуються антипаркувальні засоби.

4. Обладнання майданчиків для паркування

4.1. Майданчики для паркування обладнуються відповідно до вимог цього Положення та Правил дорожнього руху.
4.2. Відведені майданчики для паркування позначаються дорожніми знаками та суцільною синьою (блакитною) смугою на проїжджій частині і на бордюрі, який відокремлює проїжджу частину від пішохідної.
4.3. Відведені майданчики для платного паркування обов’язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами з розрахунку не менш як один автомат на 20 місць для паркування з обох боків вздовж проїжджої частини вулиці, дороги або тротуару та/або інформаційними знаками про можливість і порядок надання послуги «мобільне паркування».
4.4. Спеціально обладнані майданчики для паркування позначаються дорожніми знаками та розміткою.
4.5. Спеціально обладнані майданчики для паркування можуть бути наземними, підземними, багаторівневими.
4.6. На спеціально обладнаних майданчиках для платного паркування обов’язково повинні бути встановлені автоматичні (напівавтоматичні) в’їзні та виїзні термінали.
4.7. На спеціально обладнаних майданчиках для паркування у разі можливості встановлюється система відеоспостереження за рухом транспортних засобів на їх території і табло із змінною інформацією про наявність вільних місць для паркування, яке розташовується на в’їзді. Відеоінформація повинна зберігатися не менш як один місяць.
4.8. На спеціально обладнаних майданчиках для паркування можуть розміщуватися контрольно-пропускний пункт, приміщення для обслуговуючого персоналу, туалет тощо.
4.9. Підземні та багаторівневі спеціально обладнані майданчики для паркування повинні мати на в’їзді схему розміщення місць для паркування, в’їздів та виїздів, у тому числі розміщення місць для безоплатного паркування транспортних засобів, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».
4.10. Підземні та багаторівневі спеціально обладнані майданчики забезпечуються автоматичними установками пожежогасіння та пожежною сигналізацією.
4.11. Паркомати і автоматичні в’їзні та виїзні термінали на майданчиках для платного паркування встановлюються стаціонарно.
4.12. Не обладнуються паркоматами та автоматичними в’їзними та виїзними терміналами спеціально обладнані майданчики для платного паркування у разі їх призначення виключно для користувачів, які сплачують плату за паркування у безготівковій формі за договором про паркування протягом визначеного строку, але не менш як один місяць.
4.13. На майданчиках для платного паркування у доступному для ознайомлення користувачів місці розміщується інформація про:
4.13.1. оператора (найменування, адреса, контактні телефони);
4.13.2. розмір та спосіб здійснення оплати за паркування (готівковий або безготівковий);
4.13.3. порядок сплати коштів за паркування.
4.14. Зазначена інформація подається відповідно до законодавства про мови, а також, у разі потреби, розміщується її переклад англійською мовою.
4.15. На майданчиках для паркування обов’язково облаштовуються місця (в обсязі 10 відсотків загальної кількості, але не менш як одне місце) передбаченого стандартами розміру, позначені дорожніми знаками та розміткою для паркування транспортних засобів, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Відстань від в’їзду на майданчик для платного паркування до найближчого такого місця не повинна перевищувати 50 метрів.
4.16. На місцях для паркування транспортних засобів, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», не можуть бути розміщені інші транспортні засоби.
4.17. У разі паркування на місцях, призначених для паркування транспортних, зазначених у частині шостій статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», інших транспортних засобів користувачі цих засобів несуть відповідальність згідно із законодавством.

5. Плата за паркування транспортних засобів

5.1. Ставки збору встановлюються рішенням сесії Дрогобицької міської ради.
5.2. Плата за паркування (тариф) транспортних засобів встановлюються рішенням виконавчого органу Дрогобицької міської ради.
5.3. Плата за паркування (тариф) сплачується водієм за кожну годину паркування та розраховується на основі економічно обґрунтованих витрат оператора під час надання послуг з утримання майданчиків для платного паркування.
5.4. Податок (збір) за місця для паркування транспортних засобів сплачується операторами за користування земельними ділянками, спеціально визначеними міською радою для забезпечення паркування транспортних засобів.
5.5. Платниками збору є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи  підприємці, які згідно з рішенням міської ради або ради об’єднаних територіальних громад організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках (відведених або спеціально обладнаних) для платного паркування.
5.5. Ставки збору (податок) за місця паркування встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, у гривнях за 1 квадратний метр площі ділянки, визначеної для організації та провадження такої діяльності.
5.6. Місячна сума збору (податок) за місця паркування транспортних засобів, що підлягає сплаті, розраховується за формулою:
Сума збору (грн.) = (загальна площа парко-місць м. кв.– загальна площа парко-місць, призначених для паркування автомобілів інвалідів м. кв.) x нормативна площа одного парко-місця (кв.м.) x ставка збору (%) x мінімальна заробітна плата x кількість днів провадження діяльності в місяць (дн.)
5.7. Сума збору за місця для паркування транспортних засобі, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал сплачується щоквартально, у визначений до квартального звітного (податкового) періоду строк за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.
5.8. Платник збору, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що провадить діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на земельній ділянці не за місцем реєстрації такого платника збору, зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як платника збору у контролюючому органі за місцезнаходженням земельної ділянки.
5.9. За несвоєчасне перерахування збору до оператора застосовуються фінансові санкції відповідно до чинного законодавства.
5.10. Вартість послуг з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів розраховується відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України.
5.11. Оплата за паркування на майданчиках для платного паркування здійснюється:
– через придбання паркувального талону з визначеною тривалістю паркування, у якому зазначається час розміщення транспортного засобу на майданчику для платного паркування;
– через паркувальний автомат чи автоматичний (напівавтоматичний) в’їзний та виїзний термінали (оператору) готівкою або за допомогою платіжної картки;
– через інтернет, мобільний телефон, інше.
5.12. У разі сплати коштів за паркування готівкою або за допомогою спеціальної платіжної картки через автоматичний в’їзний/виїзний термінал (оператору), користувач отримує на в’їзді талон, у якому зазначено час в’їзду на майданчик для паркування, та сплачує кошти на автоматичному (напівавтоматичному) виїзному терміналі (оператору) за час паркування, відповідно до талону, з отриманням фіскального чека.
Факт сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування підтверджується платіжним документом, за винятком випадків надання послуги “мобільне паркування”, коли факт такої сплати підтверджується захищеною комп’ютеризованою системою.
Несплата користувачем вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування тягне за собою відповідальність, передбачену законом.
5.13. До системи оплати за користування місцями платного паркування у м. Дрогобичі входять:
5.13.1. Талони, фіскальний чек (квитанція) на паркування автотранспорту.
5.13.2. Платіжні картки (картка Дрогобичанина, банківські картки, пластикові чіп-картки, смарт-картки тощо).
5.13.3. Електронні текстові повідомлення.
5.13.4. Паркувальні талони.
5.14. Оплата за паркування автотранспорту може здійснюватись у готівковій або безготівковій формі.
5.15. Безготівкова оплата здійснюється згідно укладеного з користувачем договору, умови якого не можуть суперечити законодавству України та цьому Положенню.
5.16. Паркувальні талони, платіжні картки вводить в обіг та реалізує оператор.
5.17. Паркування автотранспорту терміном до 10 хвилин з метою посадки-висадки пасажирів чи завантаження-розвантаження вантажу здійснюється безкоштовно.
5.18. Допускається безоплатне перебування транспортного засобу в паркувальній зоні, обладнаній в’їзним та виїзним терміналом протягом 20 хвилин.
5.19. Допускається безоплатна стоянка транспортного засобу протягом 10 хвилин після закінчення часу паркування, за який сплачено.

6. Пільги при користуванні майданчиками для платного паркування

6.1. Правом безкоштовного паркування на відведених майданчиках для платного паркування, у тому числі в паркувальній зоні обладнаній в’їзним та виїзним терміналом користуються:
6.1.1. Спеціальний автотранспорт під час виконання прямих службових обов’язків (МВС, Державної служби з надзвичайних ситуацій, швидка медична допомога, аварійний спеціалізований транспорт міських комунальних служб тощо).
6.1.2. Транспортні засоби, якими керують інваліди з ураженням опорно-рухового апарату, члени їхніх сімей, яким відповідно до порядку забезпечення інвалідів автомобілями передано право керування автомобілем, та законні представники недієздатних інвалідів або дітей-інвалідів, які перевозять інвалідів (дітей-інвалідів) з ураженням опорно-рухового апарату, а також транспортні засоби, що належать підприємствам, установам, організаціям громадських організацій інвалідів та сфери соціального захисту населення і перевозять інвалідів (дітей-інвалідів) з ураженням опорно-рухового апарату.
6.1.3. Транспортні засоби мешканців будинків, розташованих в межах зони відведених майданчиків для платного паркування, при пред’явленні підтверджуючого документу місця проживання.
6.3. Додаткові питання (зміни) щодо порядку та розміру пільгової оплати та безкоштовного паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування, розглядаються та вирішуються виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради.

7. Обов’язки користувача

7.1. Користувач зобов’язаний:
7.1.1 поставити транспортний засіб на місце для паркування відповідно до дорожньої розмітки та дорожніх знаків, а також з дотриманням вимог цього Положення і Правил дорожнього руху;
7.1.2. сплатити плату за паркування за прогнозований період стоянки транспортного засобу на майданчику для платного паркування;
7.1.3. розмістити у лівому нижньому куті лобового скла транспортного засобу платіжний документ та забезпечити його видимість для перевірки;
7.1.4. після закінчення часу паркування, за який сплачено, на протязі 10 хвилин звільнити місце паркування або здійснити доплату коштів згідно з пунктом 7.1.2 та 7.1.3 цього Положення;
7.1.5. у разі заїзду у паркувальну зону через автоматичний в’їзний термінал, користувач отримавши талон, у якому зазначено час в’їзду на майданчик для паркування, при виїзді зобов’язаний сплатити кошти на автоматичному (напівавтоматичному) виїзному терміналі (оператору) за час паркування, відповідно до талону, отримавши при цьому фіскальний чек.
7.1.6. дотримуватися чистоти і порядку на території майданчика для паркування.
7.2. У разі, коли внаслідок паркування транспортного засобу з порушенням цих Правил або Правил дорожнього руху, буде пошкоджено майно оператора, територіальної громади, учасників дорожнього руху, зелені насадження, створено перешкоди виконанню робіт з утримання доріг, інженерних мереж, будинків та споруд, розташованих уздовж дороги, користувач несе відповідальність згідно із чинним законодавством.

8. Повноваження суб’єктів паркування

8.1. Оператор зобов’язаний:
8.1.1. використовувати майданчик для паркування за призначенням;
8.1.2. обладнати майданчик для паркування відповідно до проекту чи паспорта майданчика для паркування та з дотриманням вимог цього Положення, Правил дорожнього руху, і з врахуванням вимог безпеки дорожнього руху;
8.1.3. утримувати територію та під’їзні шляхи до майданчика для паркування у належному технічному та санітарному стані;
8.1.4. організувати роботу контролерів для нагляду за своєчасністю сплати коштів за паркування;
8.1.5. у встановлені терміни та в повному обсязі перераховувати до міського бюджету збір за місця для паркування;
8.1.6. забезпечувати своєчасне подання податкової звітності зі збору за місця для паркування автотранспорту за місцем розташування спеціально визначеної для забезпечення паркування земельної ділянки;
8.1.7. надавати роз’яснення користувачам щодо застосування цього Положення;
8.1.8. організовувати навчання персоналу, який обслуговує майданчик для паркування;
8.1.9. забезпечує інформування громадян про місця розміщення майданчиків для паркування та порядок користування ними.
8.2. Оператор не несе відповідальності за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках для паркування.
8.3. Міська рада:
8.3.1. затверджує величину збору за місця для платного паркування транспортних засобів на території м. Дрогобича;
8.3.2. затверджує перелік спеціальних ділянок, визначених для забезпечення паркування транспортних засобів;
8.4. Виконавчий комітет міської ради:
8.4.1. затверджує розмір плати (тариф) за паркування на майданчиках для паркування на території м. Дрогобича;
8.4.2. вирішує питання надання пільг для користувачів майданчиками для платного паркування;
8.4.3. затверджує графік роботи майданчиків для платного паркування.
8.5. Замовник:
8.5.1. за потреби проводить конкурси з визначення операторів для влаштування та обслуговування майданчиків для паркування транспортних засобів;
8.5.2. контролює, координує і узгоджує роботу всіх учасників системи платного паркування.
8.6. Контролер:
8.6.1. забезпечує сплату та виконує функцію контролю за повнотою і своєчасністю сплати водіями коштів за паркування;
8.6.2. вживає заходи, передбачені цим Положенням, до водіїв транспортних засобів за несплату, сплату не в повному обсязі плати за паркування або перевищення оплаченого часу користування місцями для платного паркування;
8.6.3. повідомляє інспектора з паркування та/або чергову частину територіального підрозділу Головного управління Національної поліції у Львівській області про виявлені факти порушення Правил дорожнього руху та вимог цього Положення;
8.6.4. контролює правильність надання пільг окремим категоріям фізичних та юридичних осіб щодо користування майданчиками для платного паркування.

9. Відповідальність за порушення правил паркування транспортних засобів.

9.1. Відповідальність за порушення правил паркування транспортних засобів у м. Дрогобичі встановлена відповідно до цього Положення, Правил паркування транспортних засобів, затверджених Постановою КМУ від 03.12.2009 року № 1342 та Кодексу України про адміністративні правопорушення.
9.2. Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради розглядає справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою, третьою і шостою статті 122 (в частині порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів у межах відповідного населеного пункту, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), частинами першою – п’ятою та восьмою статті 152- 1 КУпАП.
9.3. Від імені виконавчого комітету Дрогобицької міської ради розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою, третьою і шостою статті 122, частинами першою, другою і восьмою статті 152-1 КУпАП, і накладати адміністративні стягнення мають право уповноважені виконавчим комітетом Дрогобицької міської ради посадові особи – інспектори з паркування.
9.4. Відповідно ч. 2 ст. 258 КУпАП, протокол про адміністративне правопорушення не складається у разі вчинення порушень правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксованих у режимі фотозйомки (відеозапису). У даному випадку інспектором з паркування виноситься постанова у справі про адміністративне правопорушення відповідно до вимог статті 283 КУпАП або залишається повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності.
9.5. Порядок виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису) здійснюється відповідно до вимог КУпАП.
9.6. Справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою, третьою статті 122 (в частині порушення правил зупинки, стоянки), частинами першою і другою статті 152-1 КУпАП, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), розглядаються уповноваженою особою невідкладно після виявлення правопорушення та отримання відомостей про суб’єкта цього правопорушення.

Секретар міської ради О. Хрущ

Чат-бот Гаряча лінія